Satser stort på sukkertare: Fremtidens mat
– Nå har første årgang tare grodd på våre egne stiklinger,
sier Hermann Schips, leder i det ett år gamle selskapet Kelpinor.
Sunnmøringen bobler nesten over av energi.
– Godt tidspunkt for en prat, for jeg er i «steike» godt humør, ler han.
Det er Seagriculture-konferanse i Trondheim, og tilfeldighetene har gjort at deres egenproduserte kelpinortare har blitt servert på lunsjbuféen til 200 mennesker fra 20 land, på det som er Europas største tarekonferanse.
– Det som skjedde var at jeg fikk en forespørsel etter taren vår under konferansemiddagen, der noen hadde lyst til å eksperimentere med tare på fisken. Responsen ble enormt god, og det endte opp med at en av de andre konferansedeltakerne tok prøveglasset og rett og slett sprang fra bord til bord og strødde på maten til andre deltakere. Det ble tatt imot med entusiasme, og endte opp på dagens lunsjbufe. Sjukt stas!, sier Schips.
Sukkertare
Sukkertaren er en brunalge som naturlig lager tareskoger langs hele den norske kysten, og som bidrar til CO2- fangst og oksygenproduksjon.
– Vi valgte sukkertare grunnet den gode naturlige veksten i Norge, smaken, og «superfoodegenskapene». I tillegg vet vi at det er en etterspørsel på produktet, sier Schips, og forklarer at det er stappfullt av mikronæringsstoffer. Med viktige mineraler, antioksidanter, B- og C-vitamin, proteiner, flerumettede fettsyrer, fiber og jod, kan sukkertaren være en viktig kilde til næring i fremtiden.
– I Asia, spesielt, finner man enormt mye tare på tallerkenene rundt omkring. Det er et anvendelig produkt, og ypperlig som smaksforsterker. Den kan brukes som en siste finish på toppen av retten, i en suppe, eller som bindemiddel i kjøttfarse. Den kan kokes, stekes og tørkes, sier han.
Selv bruker han det gjerne som krydder til brødmat og smør.

Hermann Schips (24) og resten av Kelpinor-teamet har bosatt seg på Sandhornøya utenfor Bodø for å drive med produksjon av tare. Sukkertare danner store naturlige tareskoger langs hele den norske kysten.

Kimchi med tare: Kimchi er en tradisjonell koreansk tilbehørsrett.
Tilfeldighetenes «no brainer»
– Vi har etablert oss på en tidligere forskningsstasjon for alger på Sandhornøya, rett sør for Bodø. Vi har allerede landets åttende største konsesjon, og har en unik mulighet til å produsere stiklinger selv, sier Schips.
Hele nysgjerrigheten rundt alger kom etter fridykking på en seilbåttur i Nord-Norge i 2020.
– Jeg oppdaget noen kule planter på bunnen, og tenkte at dem ville jeg lære mer om, sier han.
På den samme båtturen fant han og kompisene en spesiell strand som gikk oppover en fjellside.
– Vi løp om kapp ned den stranda. Det er et fantastisk minne fra turen. Stranda ligger på Fugløya, sør for Bodø. Da vi dro for å se på anlegget på Sandhornøya, og jeg skjønte at denne stranda kunne jeg se fra kontoret hver eneste dag, da var det «no brainer». Hit skulle jeg. Ingen tvil, forteller han entusiastisk.
Ungt team
– Maskiningeniører og teknologi, dette må vi vel få til, tenkte jeg, sier Schips.
Med seg på laget har han en sammensetning av «smågale» folk, som man sier på sunnmørsk. Og kanskje må man være litt smågal for å flytte til Sandhornøya og satse på tareproduksjon.
– Med en kombinasjon av ingeniørfaglig kompetanse og lidenskap for bioteknologi, satte vi i gang med å dyrke vår første syklus med tare i fjor. Vi har et ungt team med bøttevis av pågangsmot, sier Schips, og henviser til yngstemann på 23 år og de to eldste på 27 år. Selv er han 24.
– Nettverket de har bygget gjennom erfarne rådgivere er «makalaust», sier han, og fortsetter:
– De har trukket i riktige snorer, og er ekstremt viktige for oss.
Drømmer om industrieventyr
– Vi har store planer, drømmer og visjoner. Vi selger allerede taren vår til kokker, og litt som krydder, forteller han, og kan røpe at de har sendt fra seg kilovis som skal brukes i en fiskesuppe på Gladmatfestivalen i Stavanger. Nå skal de jobbe for de langsiktige kontraktene med matprodusenter, og klargjøre for å sette nye stiklinger i havet til høsten. Med tang og tare som godkjent norsk sjømat, kan det eksporteres med samme kanaler som for eksempel laks.
– Med så lang kystlinje som vi har, skal vi selvsagt være en leder innen tare også. Jeg er helt sikker på at næringen kommer til å eksplodere, sier Hermann Schips, og avslutter:
– Min personlige drøm er å etablere et selskap og et industrieventyr som gjør det mulig å bosette seg i kystdistrikt i hele Norge, og utlandet, hvor man skaper verdi, og gir liv til fraflytta plasser. Vår visjon er å skape ei klimanøytral fremtid gjennom å dyrke tare som mat, og etterhvert også energi og material. Det er grunnen til at vi står opp hver onsdag, selv om det blåser godt her oppe.
Alle foto: Inger Ellen Eftevand Orvin
LES MER
Redaksjonelle artikler fra magasinet

Node nummer 1000 settes snart i havet
Stingray ser nordover, og har nylig etablert seg i Wenberg Innovation Park på Fauske i Nordland. − Vi har vokst oss ut av Oslo, og ønsker større nærhet til kundegruppen i nord.Dermed ble Stingray Marine Solutions den første teknologipartneren som etablerte seg i...

Kampen mot lusa
Lakselus er det største hinderet for vekst i havbruksnæringen. Vi har tatt en prat med Frode Oppedal ved Havforskningsinstituttet om situasjonen og mulige løsninger for å redusere lusepresset.I følge FHFs forskningsrapport om lakselus koster tiltakene mot den lille...

Enda mer internasjonal i årene som kommer
Nylig inngikk Stiftelsen Nor-Fishing, som arrangerer messene Aqua Nor og Nor-Fishing i Trondheim, en samarbeidsavtale med FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations. – Det vil gjøre oss i stand til å utvikle messene videre i internasjonal retning i...

Fôr for bærekraft
Nøyaktig en uke før hun overtok som administrerende direktør i Nofima, er divisjonsdirektør for akvakultur Bente Torstensen klar på én ting: Alternative fôrråstoffer er avgjørende for å forbedre bærekraften i havbruksnæringen. Fôret står for mellom 70 og 80 prosent av...

Utdanner for fremtidsrettet havnæring
I fem år har Campus BLÅ drevet privat videregående skole uten ett eneste frafall. Nå bygger de videre på suksessen og starter fagskole.Skal vi klare å opprettholde havnæringens gode konkurransekraft fremover, må vi hele tiden jobbe med kompetanseheving og...

Advarer mot fôrknapphet
Etter grunnrentebeskatningen må verden gå videre, mener spesialrådgiver Karl Almås i SINTEF Ocean. – Det er høy produksjon og gode priser, så stemningen er god, sier han, samtidig som han advarer mot fôrknapphet i årene som kommer.Da grunnrenten kom, ble det holdt...

Norsk oppdrettsnæring
Norsk oppdrettsnæring er kommet mye i søkelyset her hjemme i løpet av det siste året. Ikke fordi næringen er i vanskeligheter. Snarere det motsatte. Næringen tjener enorme summer, og Staten vil ha en større andel av kaka. Men oppdrettsnæringen var ikke alltid så...

Yellowtail kingfish: fra Fredrikstad til verden
Nordic Aquafarms og datterselskapet Fredrikstad Seafood satser stort på populær sushifisk og blir Norges ledende produsent av yellowtail kingfish.Fredrikstad Seafoods ble startet opp i 2015, den gang med mål om å se på utviklingen av landbasert oppdrett av laks. Etter...

Fiskepioneren
I 2021 satte Bergen Engines-saken for alvor søkelyset på risikoen knyttet til fiendtlige oppkjøp av norske bedrifter. Nils Gunnar Tyssebotn leder det tverrfaglige teamet hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet som blant annet har til oppgave å motvirke sikkerhetstruende...

Kommer til å bli en viktig ingrediens i fremtiden
Det har blitt omtalt som Norges «kanskje viktigste dyr» - nå gjøres raudåte om til premium fôr for fisk og reker. – Utenfor kysten av Norge finnes det en helt enorm ressurs. Det vi gjør er å tilby denne ressursen til verden, sier salgssjef for produkter til dyrehelse...

Torsken kommer!
Arbeidet for å utvikle norsk torskeoppdrett er i full gang, og i 2023 vil produksjonsvolumet nå 10 000 tonn. – Mange utfordringer er løst, men det gjenstår fremdeles noe arbeid før kunnskapsgrunnlaget er komplett, sier prosjektleder Keven Vottestad i...
Inga resultat hittades
Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.
artikkelannonse
Artikkelannonser fra magasinet

Sørger for rent vann i verdens største landbaserte oppdrettsanlegg
Når islandske First Water, tidligere Landeldi, nå er i gang med å bygge verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for fullvoksen laks, er det teknologi fra Nordic Clean Pumps i Haugesund som gjør at vannet kan gjenbrukes uten å ofre vannkvalitet.Med lava som filter,...

Ventiler til alle formål og miljøer
AVK er global markedsleder innen ventiler, hydranter og fittings som er sentrale komponenter i infrastrukturen, som for eksempel i havbruksnæringen. – Der vann skal flyttes, er det bruk for våre produkter, sier Sturla Ølstøren, distriktsansvarlig Midt- og...

Økende interesse for kjønnssortering av laks i sjø
GreenFox Marine AS har siden oppstarten i 2020 utviklet verdens første kjønnssorteringsmaskin for laks. Nå videreutvikles konseptet.Phishing er en teknikk som brukes av angripere for å lure brukere til å oppgi sensitiv informasjon som eksempelvis brukernavn og...

Utfordreren!
Endelig et nytt system for kjøp og salg av sjømat. Ved årsskiftet lanserer softwareselskapet Fished et nytt og moderne ordresystem laget av og for sjømatnæringen.Fished sitt team av teknologer med bakgrunn fra sjømatbransjen har lagt all sin kunnskap inn i utviklingen...

Bürkert Fluid Control Systems – for optimal produksjon
Med dype røtter i tysk ingeniørkunst er Bürkert en av de ledende leverandørene av fluidkontrollsystemer globalt. – Vår teknologi kommer til anvendelse gjennom hele fiskens levetid – fra klekking til slakting og prosessering, sier Industry Sales Manager Rune...

Trommelfilter – din viktigste komponent til rent vann
For CM Aqua handler det om fiskevelferd. Deres bidrag er filtre som krever minimalt med vedlikehold, effektivt fjerner uønskede partikler fra vannet, samtidig som tilbakespylingen er minimal.– Det er fullt mulig å fjerne tre ganger så mange partikler fra vannet i et...

Stolte over å jobbe i forsvarsindustrien
– Som Norges ledende leverandør av plast halvfabrikata, er vi glade for å lansere et helt nytt konsept for innsamling og gjenvinning av plast, kombinert med nye produkter av resirkulert råmateriale, sier VINKs Profit Center Manager Oslo, Reidar Nesje. – Vi har lenge...

Styrka samarbeid om berekraftig akvakultur i Vestland
Vestland fylkeskommune har teke initiativ til eit samarbeidsprosjekt som skal vere med å løyse utfordringar innan akvakultur. Gjennom dette prosjektet skal dei mange aktørane frå offentleg verksemd, akvakulturnæringa og kunnskapsmiljøa samarbeide tettare for å lukkast...

Full kontroll over oppdrettsanlegget
Cowex A/S spesialiserer seg på prosesstekniske løsninger innen industriell IT. Med RAS Control 4.0 oppnås full kontroll over landbaserte RAS-anlegg – basert på den siste teknologien innen automasjon.Cowex A/S har ingeniørkontor og produksjonsfasiliteter på Bornholm i...

Få faglig påfyll ved Trøndelag høyere yrkesfagskole
Trøndelag høyere yrkesfagskole er Norges første til å tilby høyere fagutdanning innen havbruk. Nå kan du velge Ledelse i sjøbasert akvakultur og Ledelse i havbruksoperasjoner. Begge studiene er tilrettelagt for deg som er i jobb, og gjennomføres over to år.–...

Marineholmen RASLab ved senteret for forskning og innovasjon innen havbruk
Marineholmen RASLab AS, er et topp moderne kontraktsforskningsutviklings- og innovasjonsselskap i Bergen, Norge som er knyttet til landbasert oppdrett. Som en nøkkelpartner og hjørnestein i Ocean Innovation Norwegian Catapult er fokuset på testing av transformativ...

Ta vare på råstoffet med grønn kjemi fra Addcon
Addcon leder innovasjon innen grønn kjemi og tilbyr et bredt utvalg produkter til bruk i havnæringen. – Vi jobber kontinuerlig med å bærekraftige produkter som bidrar til mer effektivt havbruk der alle ressurser blir ivaretatt, sier Sales and marketing manager...