Magasinet Aqua Nor i Dagens Næringliv

Utdanner for fremtidsrettet havnæring

I fem år har Campus BLÅ drevet privat videregående skole uten ett eneste frafall. Nå bygger de videre på suksessen og starter fagskole.

Skal vi klare å opprettholde havnæringens gode konkurransekraft fremover, må vi hele tiden jobbe med kompetanseheving og rekruttering,  sier Rikke Sivertsen Dahl, daglig leder i Campus Blå. Anlegget er lokalisert på Toft Brygge i Brønnøysund, og den videregående skolen tar i mot elever fra hele landet. 
    – De fleste elevene kommer fra Helgeland og Trøndelag, men vi ser at stadig flere oppdager den muligheten som finnes her hos oss, sier Sivertsen Dahl. 

Campus BLÅ-modellen
Torghatten Aqua-konsernet har siden 2018 bygget Campus BLÅ stein for stein, med ønske om å skape en kvalitetssterk kompetanseplattform å bygge videre på. Nå er grunnmuren godt etablert: En videregående skole med 62 elevplasser og null frafall. Det er de med god grunn stolte av. 
    Ved Campus BLÅ blir elevene godt ivaretatt gjennom vår helhetlige modell for læring. Målet er at foreldrene skal føle seg trygge på å sende unge tenåringer ut i verden for å begynne på videregående skole. Det skjer ikke av seg selv, og Dahl forteller om målrettet tilrettelegging for læring, der de voksne er tett på elevene. 
    – Vi kaller det Campus BLÅ-modellen, sier Sivertsen Dahl. Oppfølging handler ikke bare om skolefag, men også om eksempelvis stor andel praksis, skolemat for god ernæring, og en tverrfaglig etablert elevtjeneste som sammen med lærerne følger opp elever med ekstra utfordringer. Vi vet at vi har å gjøre med ungdom i en sårbar alder, og vi har også tatt inn over oss at frafallet i videregående er stort. Når vi nå ser at vi har funnet en modell der vi lykkes, og ser at elevene våre fullfører, er det innmari gøy, sier Dahl. 
    Når elevene forlater Campus BLÅ, skal de ut i en næring som sysselsetter svært mange, og der økende grad av digitalisering og automatisering stiller nye krav. 
    – Behovet for denne spesifikke kompetansen er enorm, og vi ønsker å være med på å tilrettelegge for god opplæring, sier Dahl.

Fornøyd elev
Elev ved Campus BLÅ, Lea Bertine Einvold Einvik (17), har fått oppleve dette i praksis: flinke lærere, mye praksis, muligheten for å komme med innspill til undervisning, skolemat og et tett miljø. 
    – Jeg er veldig fornøyd med valget, og har trivdes skikkelig godt. Jeg elsker å være ute og gjøre andre ting enn å lese i bøkene, og det var også derfor jeg startet på Campus BLÅ i utgangspunktet, for å være ute og gjøre praktiske ting, sier hun etter fullført førsteår.
    Å beskrive en typisk skoledag mener Lea er vanskelig. 
    – Dagene er så varierte. Kanskje starter vi med 3 timer NNA (Naturbasert Næringsaktivitet), før vi tar lunsj, og fortsetter med fellesfag etter det. Eller så kan vi være ute på tur hele dagen. Det varierer veldig, sier hun.
    Skolelunsj er et stort pluss. Å slippe å lage lunsj. Det serveres forskjellig lunsj på skolen, alt fra brødmat med eggerøre og chicken nuggets, til salatbar eller varmlunsj. 

– Skal vi klare å opprettholde havnæringens gode konkurransekraft fremover, må vi hele tiden jobbe med kompetanseheving og rekruttering, sier Rikke Sivertsen Dahl, daglig leder i Campus Blå.

Veien videre
Etter noen uker med sommerjobb på skolens oppdrettsanlegg, er Lea klar til å ta fatt på 2. året. Hun har valgt aquakultur, og planlegger videre å gå ut som havbrukstekniker-lærling. 
    – Nå ser jeg frem til et skoleår med mye praktisk undervisning, og i tillegg får vi en del kurs og sertifiseringer, som jeg ellers måtte betalt for utenom skolen. Aller først skal vi på Aqua Nor-messen. Jeg gleder meg til å se meg rundt, og få et større innblikk i den norske oppdrettsnæringen, med teknologi og alt som hører med, forteller hun. 
    Foreløpig er tanken å jobbe noen år, før så å gå videre med forkurs, og høyere utdanning.
    – Havbruksingeniør, kanskje? Jeg er helt sikker på at den praktiske forståelsen jeg får gjennom dette løpet, kommer til å hjelpe meg når jeg evt. skal tilbake på skolebenken.

Fagskole neste
Til høsten starter første kull med fagskoleelever, og Rikke Sivertsen Dahl kan allerede se tidligere vgs-elever på lista over studenter. For å kunne ta inn elever fra hele landet er studiet samlings- og e-læringsbasert, og målet er å tilby e-læringsbasert som er minst like bra som undervisningen i klasserommene.
    – Vi ønsker i tillegg å tilby kurs og videreutdanninger, og ha et tilbud for de som ønsker å formalisere kompetansen sin, sier Dahl. 
    Hun tror kravene til sertifiseringer og formalkompetanse vil øke i takt med teknologien som blir utviklet, og er redd for et kompetansegap om det blir for vanskelig å holde tritt med teknologien. 
    – I tillegg har vi en ferdigprosjektert folkehøgskole som står på vent mens prosessen med utredning av fremtidens folkehøgskoler blir ferdigstilt. Så her kommer det til å skje mye spennende fremover, avslutter Rikke Sivertsen Dahl.

Lea Bertine Einvold Einvik (17) har fullført første året på Campus Blå VGS.
 – Jeg er helt sikker på at den praktiske forståelsen jeg får gjennom dette løpet, kommer til å hjelpe meg når jeg evt. skal tilbake på skolebenken.

LES MER

Redaksjonelle artikler fra magasinet

Node nummer 1000 settes snart i havet

Node nummer 1000 settes snart i havet

Stingray ser nordover, og har nylig etablert seg i Wenberg Innovation Park på Fauske i Nordland. − Vi har vokst oss ut av Oslo, og ønsker større nærhet til kundegruppen i nord.Dermed ble Stingray Marine Solutions den første teknologipartneren som etablerte seg i...

Kampen mot lusa

Kampen mot lusa

Lakselus er det største hinderet for vekst i havbruksnæringen. Vi har tatt en prat med Frode Oppedal ved Havforskningsinstituttet om situasjonen og mulige løsninger for å redusere lusepresset.I følge FHFs forskningsrapport om lakselus koster tiltakene mot den lille...

Enda mer internasjonal i årene som kommer

Enda mer internasjonal i årene som kommer

Nylig inngikk Stiftelsen Nor-Fishing, som arrangerer messene Aqua Nor og Nor-Fishing i Trondheim, en samarbeidsavtale med FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations. – Det vil gjøre oss i stand til å utvikle messene videre i internasjonal retning i...

Fôr for bærekraft

Fôr for bærekraft

Nøyaktig en uke før hun overtok som administrerende direktør i Nofima, er divisjonsdirektør for akvakultur Bente Torstensen klar på én ting: Alternative fôrråstoffer er avgjørende for å forbedre bærekraften i havbruksnæringen. Fôret står for mellom 70 og 80 prosent av...

Advarer mot fôrknapphet

Advarer mot fôrknapphet

Etter grunnrentebeskatningen må verden gå videre, mener spesialrådgiver Karl Almås i SINTEF Ocean. – Det er høy produksjon og gode priser, så stemningen er god, sier han, samtidig som han advarer mot fôrknapphet i årene som kommer.Da grunnrenten kom, ble det holdt...

Norsk oppdrettsnæring

Norsk oppdrettsnæring

Norsk oppdrettsnæring er kommet mye i søkelyset her hjemme i løpet av det siste året. Ikke fordi næringen er i vanskeligheter. Snarere det motsatte. Næringen tjener enorme summer, og Staten vil ha en større andel av kaka. Men oppdrettsnæringen var ikke alltid så...

Yellowtail kingfish: fra Fredrikstad til verden

Yellowtail kingfish: fra Fredrikstad til verden

Nordic Aquafarms og datterselskapet Fredrikstad Seafood satser stort på populær sushifisk og blir Norges ledende produsent av yellowtail kingfish.Fredrikstad Seafoods ble startet opp i 2015, den gang med mål om å se på utviklingen av landbasert oppdrett av laks. Etter...

Satser stort på sukkertare: Fremtidens mat

Satser stort på sukkertare: Fremtidens mat

– Nå har første årgang tare grodd på våre egne stiklinger, sier Hermann Schips, leder i det ett år gamle selskapet Kelpinor.Sunnmøringen bobler nesten over av energi.    – Godt tidspunkt for en prat, for jeg er i «steike» godt humør, ler han.      Det er...

Fiskepioneren

Fiskepioneren

I 2021 satte Bergen Engines-saken for alvor søkelyset på risikoen knyttet til fiendtlige oppkjøp av norske bedrifter. Nils Gunnar Tyssebotn leder det tverrfaglige teamet hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet som blant annet har til oppgave å motvirke sikkerhetstruende...

Kommer til å bli en viktig ingrediens i fremtiden

Kommer til å bli en viktig ingrediens i fremtiden

Det har blitt omtalt som Norges «kanskje viktigste dyr» - nå gjøres raudåte om til premium fôr for fisk og reker. – Utenfor kysten av Norge finnes det en helt enorm ressurs. Det vi gjør er å tilby denne ressursen til verden, sier salgssjef for produkter til dyrehelse...

Torsken kommer!

Torsken kommer!

Arbeidet for å utvikle norsk torskeoppdrett er i full gang, og i 2023 vil produksjonsvolumet nå 10 000 tonn. – Mange utfordringer er løst, men det gjenstår fremdeles noe arbeid før kunnskapsgrunnlaget er komplett, sier prosjektleder Keven Vottestad i...

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

artikkelannonse

Artikkelannonser fra magasinet

Sørger for rent vann i verdens største landbaserte oppdrettsanlegg

Sørger for rent vann i verdens største landbaserte oppdrettsanlegg

Når islandske First Water, tidligere Landeldi, nå er i gang med å bygge verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for fullvoksen laks, er det teknologi fra Nordic Clean Pumps i Haugesund som gjør at vannet kan gjenbrukes uten å ofre vannkvalitet.Med lava som filter,...

Ventiler til alle formål og miljøer

Ventiler til alle formål og miljøer

AVK er global markedsleder innen ventiler, hydranter og fittings som er sentrale  komponenter i infrastrukturen, som for eksempel i havbruksnæringen. – Der vann skal flyttes, er det bruk for våre produkter, sier Sturla Ølstøren, distriktsansvarlig Midt- og...

Økende interesse for kjønnssortering av laks i sjø

Økende interesse for kjønnssortering av laks i sjø

GreenFox Marine AS har siden oppstarten i 2020 utviklet verdens første kjønnssorteringsmaskin for laks. Nå videreutvikles konseptet.Phishing er en teknikk som brukes av angripere for å lure brukere til å oppgi sensitiv informasjon som eksempelvis brukernavn og...

Utfordreren!

Utfordreren!

Endelig et nytt system for kjøp og salg av sjømat. Ved årsskiftet lanserer softwareselskapet Fished et nytt og moderne ordresystem laget av og for sjømatnæringen.Fished sitt team av teknologer med bakgrunn fra sjømatbransjen har lagt all sin kunnskap inn i utviklingen...

Bürkert Fluid Control Systems – for optimal produksjon

Bürkert Fluid Control Systems – for optimal produksjon

Med dype røtter i tysk ingeniørkunst er Bürkert en av de ledende leverandørene av fluidkontrollsystemer globalt. – Vår teknologi kommer til anvendelse gjennom hele fiskens levetid – fra klekking til slakting og prosessering, sier Industry Sales Manager Rune...

Trommelfilter – din viktigste komponent til rent vann

Trommelfilter – din viktigste komponent til rent vann

For CM Aqua handler det om fiskevelferd. Deres bidrag er filtre som krever minimalt med vedlikehold, effektivt fjerner uønskede partikler fra vannet, samtidig som tilbakespylingen er minimal.– Det er fullt mulig å fjerne tre ganger så mange partikler fra vannet i et...

Stolte over å jobbe i forsvarsindustrien 

Stolte over å jobbe i forsvarsindustrien 

– Som Norges ledende leverandør av plast halvfabrikata, er vi glade for å lansere et helt nytt konsept for innsamling og gjenvinning av plast, kombinert med nye produkter av resirkulert råmateriale, sier VINKs Profit Center Manager Oslo, Reidar Nesje. – Vi har lenge...

Styrka samarbeid om berekraftig akvakultur i Vestland

Styrka samarbeid om berekraftig akvakultur i Vestland

Vestland fylkeskommune har teke initiativ til eit samarbeidsprosjekt som skal vere med å løyse utfordringar innan akvakultur. Gjennom dette prosjektet skal dei mange aktørane frå offentleg verksemd, akvakulturnæringa og kunnskapsmiljøa samarbeide tettare for å lukkast...

Full kontroll over oppdrettsanlegget

Full kontroll over oppdrettsanlegget

Cowex A/S spesialiserer seg på prosesstekniske løsninger innen industriell IT. Med RAS Control 4.0 oppnås full kontroll over landbaserte RAS-anlegg – basert på den siste teknologien innen automasjon.Cowex A/S har ingeniørkontor og produksjonsfasiliteter på Bornholm i...

Få faglig påfyll ved Trøndelag høyere yrkesfagskole

Få faglig påfyll ved Trøndelag høyere yrkesfagskole

Trøndelag høyere yrkesfagskole er Norges første til å tilby høyere fagutdanning innen havbruk. Nå kan du velge Ledelse i sjøbasert akvakultur og Ledelse i havbruksoperasjoner. Begge studiene er tilrettelagt for deg som er i jobb, og gjennomføres over to år.–...

Ta vare på råstoffet med grønn kjemi fra Addcon

Ta vare på råstoffet med grønn kjemi fra Addcon

Addcon leder innovasjon innen grønn kjemi og tilbyr et bredt utvalg produkter til bruk i havnæringen. – Vi jobber kontinuerlig med å bærekraftige produkter som bidrar til mer effektivt havbruk der alle ressurser blir ivaretatt, sier Sales and marketing manager...